Het belang van vitamine D voor het lichaam

Vitamine D is in het algemeen van doorslaggevend belang voor het lichaam, voor het behoud van de gezondheid en voor preventie. De “zonnevitamine” speelt namelijk een beslissende rol in het calcium- en botmetabolisme en in talrijke andere stofwisselingsprocessen. Vooral oudere mensen hebben op onze breedtegraden vaak een tekort aan vitamine D.

Hoe dan ook, vitamine D neemt een bijzondere plaats in onder de vitaminen. Het kan worden ingenomen met voedsel en ook in het lichaam worden aangemaakt door Uv-licht. De twee belangrijkste vormen van de vetoplosbare vitamine zijn vitamine D3 (ook cholecalciferol, colecalciferol of calcium) en vitamine D2 (ergocalciferol). We vormen vitamine D3 in onze huid of halen het uit dierlijk voedsel. We krijgen vitamine D2 binnen via plantaardig voedsel.

Feiten over vitamine D

We hebben ons hele leven vitamine D nodig om gezond te blijven. Ons organisme produceert het hormoon voornamelijk zelf. Daarom is de beste bron de zon, die de aanmaak van vitamine D in de huid bevordert.

Als mensen echter te weinig tijd buiten doorbrengen, kan er gemakkelijk een vitamine D-tekort ontstaan. Dit is vooral het geval tijdens het koude seizoen. Want van oktober tot maart is de kracht van de zon niet altijd voldoende om de mensen van vitamine D te voorzien als gevolg van de hoek van inval. Maar bescherming tegen de zon heeft ook invloed op onze vitamine D-productie.

Supplementaire vitamine-inname

Maar je kunt ook de zon steunen in haar productie. Hoewel vitamine D meestal maar in kleine, ontoereikende hoeveelheden in de voeding voorkomt. Als je paddenstoelen eet die in de zon zijn gekweekt of ermee zijn gedroogd, of vette vis zoals zalm of makreel van gecertificeerde wildvang, doe je je vitamine D-voorraad een plezier. Eenvoudig en doeltreffend daarentegen is de inname van preparaten met micronutriënten.

In principe kun je niet overdoseren op de zonnevitamine. Zelfs mensen die voor hun werk de hele dag in de zon zitten en ook vitamine D-supplementen slikken en een vitaminerijk dieet volgen, hebben er geen probleem mee dat ze er te veel van hebben.

Initiële therapie met hoge doses bij deficiëntie

Klassiek gebeurt de behandeling van vitamine D-tekort in twee fasen. Bij de initiële hoge-doseringstherapie worden de lege voorraden van het lichaam aangevuld met de zonnevitamine. Dit duurt ongeveer vier tot acht weken. De eigenlijke behandeling is meestal gebaseerd op vitamine D3. Dit is de speciale vorm die het lichaam in de huid aanmaakt door de zon.

Naast vitamine D worden tijdens een behandeling echter vaak ook andere vitaminen toegediend. Deze worden verondersteld de zonnevitamine te helpen een zo goed mogelijk effect te hebben. Bijvoorbeeld, het effect ervan beïnvloedt ook vitamine K2 of magnesium.

Onderhoudstherapie met vetoplosbare vitaminen

Voor een juiste inname is het ook belangrijk te weten dat vitamine D een zogenaamde vetoplosbare vitamine is. Het is daarom het beste de tablet in te nemen na het eten van een blokje kaas of iets dergelijks. Op een lege maag is de vitaminedosis ofwel helemaal niet effectief of niet effectief genoeg.

Nadat de vitamine D-voorraden zijn aangevuld met een hoge dosis in de eerste fase, volgt de onderhoudstherapie. Dit is om ervoor te zorgen dat het vitamine D-niveau voldoende blijft. De onderhoudsfase varieert met betrekking tot de dosering. Factoren die de dosering beïnvloeden zijn het seizoen, de intensiteit en de duur van de blootstelling aan de zon.

Ook interessant