Als je incontinent bent, heb je problemen met het inhouden van de urine of ontlasting. Dit probleem komt voornamelijk voor bij mensen die al op leeftijd zijn en daarnaast komt het meer voor bij vrouwen. Incontinentie kan erg vervelend zijn en zelf de dag verstoren. Gelukkig zijn er manier om ervan af te komen. Lees daarom gauw verder!

Fysiotherapie

Een van de oorzaken van incontinentie is dat de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Je kunt de plas daardoor niet meer inhouden. Hoeveel urine je verliest, hangt ervan af. Bij sommigen gaat het om een een paar druppels, terwijl anderen juist last hebben van een hele plas. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je moet lachen, hoesten of als je je inspant. Tena kan ervoor zorgen dat de uitwerpselen opgevangen worden. Gelukkig kan fysiotherapie hierbij de incontinentie verhelpen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de houding van jouw lichaam en de ademhaling. De behandeling zelf bestaat uit oefeningen om de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Bij een kleine groep mensen is het probleem toch wat ingewikkelder. Voor hen is een operatie dan de beste oplossing. Een voorbeeld van een operatie bij vrouwen is dat de urinebuis een draagband krijgt.

Waardoor ontstaat het?

Er zijn een hoop redenen voor incontinentie. De meest voorkomende reden is ouderdom. Daarnaast hebben mensen die ernstig overgewicht hebben ook meer kans op incontinentie. Echter, het hoeft niet altijd te gaan om een lichamelijke oorzaak. Ook kunnen mensen die mentale problemen hebben meer moeite hebben met het ophouden van urine of ontlasting. Als je vermoedt dat je incontinent bent, helpt het om een dagboekje bij te houden. Ga na hoe vaak je plast en wanneer het gebeurt. Het is vervolgens belangrijk om naar de dokter te gaan en jouw klachten te benoemen en wanneer ze zich voordoen. Zo kan de dokter je beter helpen en een gepaste oplossing aan je bieden. Tot slot is het belangrijk om te weten dat je je nergens voor hoeft te schamen als je vermoedt dat je incontinent bent. Het is een probleem waar veel mensen wel eens mee te maken krijgen. Maak het dus vooral bespreekbaar in je omgeving, zodat zij je wellicht kunnen helpen als je wat urine of ontlasting verliest op een ongunstige plek

Op Tena kun je dus terecht voor incontinentiemateriaal. Neem vooral kijkje op de site om ook andere handige producten aan te schaffen, zoals Tena Lady!

Ook interessant