Leren meubelen zijn een flinke investering, dus daar wil je zo lang mogelijk van genieten. Om hun levensduur te verlengen, zijn het regelmatig reinigen en aangepast onderhouden essentieel. Hoe pak je dit best aan, en waar moet je zeker op letten bij het onderhoud van je leren meubelen?

Duurzaam natuurproduct

Leer is een duurzaam en tijdloos natuurproduct. Het straalt comfort, warmte en vooral karakter uit. Koeienhuid wordt voornamelijk gebruikt voor leren meubels, stoelen en banken. Deze huiden worden voor hun definitieve gebruik grondig gereinigd. Vet, vlees en vliezen worden volledig verwijderd. Leer is bijzonder gevoelig voor licht en warmte. Zonlicht kan leer uitdrogen en zo barsten veroorzaken. Plaats je leren meubelen dus nooit in het de volle zon of in de buurt van een of andere warmtebronnen. Hierdoor kan het leer uitdrogen en verkleuren.

Zo hou je leer soepel

Door het leer meerdere keren per jaar te behandelen met een vochtinbrengend verzorgingsproduct voorkom je uitdroging en hou je het zacht en soepel. Laat het product daarna zo diep mogelijk in het materiaal indringen door het na te wrijven met een zachte microvezeldoek.

Soorten leer

Er bestaan vier soorten leer voor het vervaardigen van meubels, namelijk:

Anilineleer

Is leer zonder littekens, schuurplekken, insectenbeten of andere beschadigingen. Slechts  tien procent van het leer voldoet aan de eisen die aan anilineleer worden gesteld. Dit soort leer is slijtvast, maar neemt makkelijk vuil en vocht op. Om dit te voorkomen of te verminderen is het een goed idee om te kiezen voor geïmpregneerd anilineleer

Semi-anilineleer

Is ongetwijfeld de beste leersoort voor dagelijks gebruik. Verkleurt niet snel, neemt niet makkelijk stof en vuil op en heeft weinig onderhoud nodig. Dit veelgebruikte leer heeft een doorschijnende beschermlaag die de structuur van het materiaal afdicht.

Gepigmenteerd leer

Vertoont veel schade door diverse natuurlijke invloeden. Om deze beschadigingen zo onzichtbaar mogelijk te maken, wordt dit gepigmenteerde leer geleverd met prints of in meerdere laagjes

Nubuck leer

Wordt gemaakt van aniline leer, het ruwe oppervlak is grondig geschuurd voor een zachte, warme uitstraling Andere leersoorten, zoals buffel, handgewassen, klassiek en vintage leer reinig en onderhoud je met aangepaste producten.

Hydrateren verlengt levensduur van leer

Regelmatige hydratatie is nodig om de levensduur van je leren meubels te verlengen. Dit doe je eenvoudig door ze regelmatig te reinigen met een speciale vochtinbrengende zeep en geschikte verzorgingsproducten.

Water vijand van leer

Water is een van de grootste vijanden van leer. Reinig ze dus nooit met water. De beste manier is om ze wekelijks te stofzuigen. Gebruik altijd de juiste accessoires om het leer zo min mogelijk te beschadigen. Afstoffen met een droge en pluisvrije microvezeldoek kan ook. Leer hou je lang mooi door het te behandelen met zadelzeep, glycerine of andere vochtinbrengende zeep. Bestaande decoraties borstel je best met een zachte tandenborstel en een beetje zeep.

Extra onderhoudstips voor leren meubels

De levensduur van je leren meubels maximaal verlengen die je door:

  • Nieuwe leren meubels te impregneren met was of met lederolie. Borstel het leer na het drogen na met draaiende bewegingen na, bij voorkeur met een speciaal daarvoor ontworpen spons.
  • Ze wekelijks af te stoffen met een plumeau of door ze te stofzuigen met de speciaal daarvoor voorziene hulpstukken
  • Reinig regelmatig je leren meubels met een beschermende lotion tegen vlekken
  • Gebruik zo weinig mogelijk chemische schoonmaakmiddelen. Ze tasten zowel de beschermende als de decoratieve verflaag aan.
  • Zorg voor de juiste vochtigheidsgraad in je woning, gemiddeld zestig procent.

Ook interessant