Als u op zoek bent naar een nieuw matras dan heeft u waarschijnlijk gemerkt dat het aantal opties duizelingwekkend zijn. Het is misschien wel een van de meest uitdagende spullen om uit te kiezen. U moet rekening houden met de grootte, de vorm, het ontwerp en het materiaal. De volgende tips zullen u helpen om te oriënteren bij het uitkiezen van een nieuw matras.

De juiste stevigheid

Je zult vele nachten op het matras doorbrengen, neem daarom de tijd bij het maken van deze belangrijke beslissing. Ook overdag nemen we vaak een moment om op bed te rusten. Of het nu is om een dutje te doen, op onze telefoon te scrollen of spelletjes te spelen in casino belgië. Ga maar eens na hoeveel uur je per dag op je matras doorbrengt. Stevigheid

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een matras is de stevigheid. Heeft u liever een zacht of een hard matras? We omschrijven matrassen vaak als zacht, medium, medium stevig of stevig. De middelharde bedden zijn het meest populair omdat ze aan een breed scala van behoeften voldoen.

De eigenschappen van het matras

Matrassen willen nog wel eens verschillen in warmte-isolatie en vochtdoorlaatbaarheid. Bekijk daarom goed wat de basiseigenschappen van het matras zijn en pas uw keuze daar op aan. Tijdens het slapen verliezen we namelijk vocht. Een deel hiervan verdampt, maar een ander deel trekt in het matras. Kies voor een matras met een goede ventilatie zodat de kans op bacterie- en schimmelvorming minimaal is.

De verschillende materialen

De eigenschappen van het matras zijn sterk afhankelijk van het materiaal. Het ene materiaal laat vocht beter door dan het ander.

  • Een koudschuim matras is een van de meest gebruikte soorten schuim in matrassen. Het biedt een goede ventilatie en gaat lang mee.
  • Polyether matrassen zijn relatief goedkoop, maar qua kwaliteit niet de beste keuze. Dit type matrassen worden meestal ingezet op plaatsen waar mensen maar kort verblijven.
  • Binnenveringsmatrassen zijn geschikt voor lichte en zware personen. Ze zijn goedkoper dan pocketveringmatrassen en bieden net als koudschuim een goede luchtdoorlating.
  • Traagschuim matrassen bieden een maximale drukverlaging en kunnen zich goed aanpassen. Wel kunnen ze erg warm worden en de vochtregulatie is minder.
  • Latex matrassen zijn veerkrachtig en duurzaam, maar het ademende vermogen is beperkt. Deze matrassen zijn ideaal voor mensen met allergieën.
  • Pocketvering matrassen zijn zeer geschikte matrassen. Ze bieden een goede vochtregulatie, zijn geschikt voor allerlei gewichten en werken goed bij veel transpiratie.

Een matras kiezen op basis van slaapposities

Bedenk u goed op welke manier u de meeste tijd van de nacht slaapt. Is dat op uw zij, rug of buik? Welk matras de beste ondersteuning biedt is namelijk deels afhankelijk van uw slaappositie.

  • Mensen die graag op hun zij slapen kunnen het beste voor een matras met een gemiddelde stevigheid kiezen. Dit helpt namelijk om de ruggengraat op één lijn te houden. Een te stevig matras oefent al snel te veel druk uit op de heupen en schouders.
  • Voor de rugslapers is een medium stevig matras de oplossing. Het is namelijk belangrijk dat de rug voldoende ondersteund wordt. Te zacht of te hard zal niet lekker slapen en kan de dag erna zelfs rugpijn veroorzaken.
  • De buikslapers onder ons zijn het meest gebaat met een steviger matras. Wanneer u op uw buik slaapt wilt u immers niet dat uw drukpunten te ver wegzakken.
  • Tost en draait u de hele nacht door? In dat geval is een gemiddelde stevigheid de beste optie. Zo’n matras zal u in verschillende posities kunnen ondersteunen.

Ook interessant