Donkere kringen onder de ogen zijn een veelvoorkomende klacht onder patiënten die naar een cosmetische kliniek gaan. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er verschillende vormen van bestaan. Voordat u een behandeling ondergaat, is het belangrijk dat een ervaren arts of medisch specialist uw huid goed onderzoekt. Wij vertellen u er meer over in dit artikel.

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen?

Er zijn verschillende oorzaken voor wat mensen “donkere kringen onder ogen” noemen. Allereerst is er de erfelijke vorm, ook wel de familiaire periorbitale hyperpigmentatie genoemd, afgekort FPOH. Dit is meteen ook de moeilijkst te behandelen vorm. Interessant om te weten: deze vorm komt het meest voor bij mensen van Hindoestaanse afkomst.

Verder is er ook nog de verworven vorm, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie, of PIH genoemd. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn steeds terugkerende ontstekingen en zwellingen onder de ogen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij hooikoorts en/of een allergische reactie op het gebruik van cosmetische producten. Door de bijkomende jeuk en het frequent wrijven van de huid, wordt de huid donkerder.

Een andere oorzaak is het verlies van volume in het bindweefsel rond de ooghoeken, waardoor er diepe traangoten ontstaan. Dit kan te maken hebben met erfelijkheid, maar ook een gevolg zijn van veroudering van de huid. Daarnaast kan de huid onder de ogen dunner worden door het ouder worden. Hierdoor worden bloedvaatjes meer zichtbaar. Dit herkent u aan blauwrode of soms paarse verkleuringen onder de ogen. Ook een verslapping van de huid onder de ogen kan ontstaan, wat leidt tot de vorming van wallen.

Donkere kringen kunnen ook ontstaan door vermoeidheid en/of slecht slapen. In dat geval lijken de ogen vaak wat ingevallen doordat bloedvaatjes, rimpels en wallen beter zichtbaar worden.

Behandeling van donkere kringen?

Er zijn dingen behandelingen beschikbaar, waarover we u graag iets meer vertellen:

Als er sprake is van eczeem of een andere vorm van ontsteking, kunt u tijdelijk een milde corticosteroïde zalf aanbrengen. Deze zalf is op recept verkrijgbaar. Probeer er (eventueel samen met een arts) achter te komen waarop de huid precies heeft gereageerd. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om hooikoorts, irritatie of een allergische reactie.

Met een fillerbehandeling (Hyaluronzuur) kan een traangoot of dunner worden van de huid eenvoudig worden verholpen. Het effect verdwijnt echter na 9 tot 12 maanden, maar de behandeling kan probleemloos worden herhaald. Laat de filler echter wel door een ervaren arts plaatsen, omdat de behandeling risico’s met zich meebrengt.

Met een CO2-laserbehandeling kan de huid onder de ogen strakker worden gemaakt. CO2-laserstralen verdampen de huid en zorgen ervoor dat deze krimpt. Het is wel belangrijk dat de huid niet te veel verslapt is, want in dat geval is een chirurgische ingreep een betere oplossing.

Een chirurgische ingreep kan nodig zijn wanneer er te veel verslapte huid is, waardoor zowel een filler als een CO2-laserbehandeling niet meer voldoende zijn. Met een onderooglidcorrectie kan overtollige huid onder de ogen worden verwijderd en de huid strakker worden gemaakt. Een onderooglidcorrectie helpt echter niet tegen donkere verkleuringen of diepe traangoten, dus hiervoor zijn aanvullende behandelingen nodig.

Wat kunt u zelf doen om de donkere kringen te verminderen?

Naast de behandelingen die hierboven zijn genoemd, zijn er ook enkele stappen die u zelf kunt nemen om de donkere kringen onder uw ogen te verminderen:

-Zorg ervoor dat u voldoende slaapt, idealiter tussen de 7 en 9 uur per nacht.
-Bescherm uw huid tegen de zon door een zonnebril te dragen en een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.
-Gebruik een hydraterende oogcrème om de huid onder uw ogen goed gehydrateerd te houden.
-Er zijn ook crèmes beschikbaar met een instant effect zoals bijvoorbeeld de Remescar
donkere kringen onder ogen crème
-Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende hydratatie kan bijdragen aan een gezonde huid en het verminderen van donkere kringen.

Let op: De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een medisch professional. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en behandeling van uw specifieke situatie.

Ook interessant