Misschien associeer je kleuren vaak met kinderen, maar kleuren voor volwassenen is een groeiende trend. En ook jij kunt profiteren van deze trend!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wanneer je betrokken bent bij iets repetitiefs en mindfuls, zoals kleuren, je hersenen veranderen. Je bent meer gefocust en je voelt je kalm. Hierdoor heb je het gevoel dat je goede beslissingen kunt nemen. Er is een vergelijkbare reactie bij mensen die mindfulness of meditatie beoefenen, waarbij je ademhaling dieper wordt en je hartslag vertraagt.

Eenvoudig kleuren kan meditatief, uitdagend en ontspannend zijn. En hier zijn nog een paar redenen waarom jij je kleurpotloden wilt bovenhalen:

Focus en creativiteit

Kleuren legt je focus op iets moois en haalt je weg van alle negatieve gedachten. Het ontsteekt ook creativiteit die kan worden voortgezet in andere aspecten, zoals bijvoorbeeld je werk.

Brengen van rust

Soms kan de rusteloosheid van je geest de reden zijn waarom je gestrest bent. Meditatie is een krachtige verlichting en uitlaatklep, maar misschien voel je je geïntimideerd door meditatie om je geest tot rust te brengen. In plaats van te mediteren, begin met kleuren. Hiermee bereik je vergelijkbare dingen door je geest volledig te laten ontspannen tijdens het kleuren.

Verminderen van angst

Door te kleuren vervang je negatieve gedachten door positieve en prettige gedachten. Door therapeutische kunstwerken te maken, kun je bijvoorbeeld jouw gevoelens van angst en onaangenaamheden verminderen die gepaard gaan met langdurige medische behandelingen. De focus die je op het project of op het in te kleuren object legt, zorgt ervoor dat negatieve en nutteloze gedachten jouw geest niet binnenkomen.

Verlichten van stress

Het is aangetoond dat kleuren stressverlagende voordelen heeft door de amygdala te kalmeren. Dat is het deel van je hersenen dat verband houdt met angst en een stressreactie, terwijl het de delen van je hersenen stimuleert die verantwoordelijk zijn voor creativiteit en logica.

Verbinding tussen geest en lichaam

Als je kleurt, gebruik je beide kanten van je hersenen en ontwikkel je je bilaterale coördinatie. Je gebruikt tegelijkertijd logica om te plannen en creativiteit om te kleuren. Door te kleuren ontwikkel je ook je fijne motoriek.

Eenvoud

Kleuren is een activiteit die je terugbrengt naar wat misschien een eenvoudiger en gelukkiger tijd is geweest, namelijk je kindertijd. Een tijd waarin je niet zoveel verantwoordelijkheden had en iets kon doen gewoon omdat je het wilde, voor de pure vreugde ervan. Deze tijd en emoties aanboren is heel louterend, plezierigen helend. En zelfs al haalt het je maar een paar uur per keer uit je huidige stress en zorgen, het kan een uitzonderlijk herstellend effect op je gezondheid hebben.

Ook interessant