Wat beschermt de huid tegen zonnebrand

Als je de hele dag buiten in de brandende zon zit, is er iets wat je moet weten: Sommige stralingen van de zon kunnen gevaarlijk zijn. Dit is de zogenaamde Uv-straling. UV is de afkorting voor ultraviolet.

Maar laten we langzaam en bij het begin beginnen: licht is een bepaald soort elektromagnetische straling, namelijk datgene wat we met onze ogen kunnen waarnemen. Maar er is ook straling die we niet kunnen waarnemen. Uv-straling, bijvoorbeeld, kan door mensen niet worden gezien (en natuurlijk niet worden gehoord of geroken).

Daarom is het zo verraderlijk. We kunnen infrarode straling ook niet zien – maar wel voelen: We nemen het waar als warmte. Als de zon schijnt, zendt ze een reeks verschillende stralen naar de aarde. We nemen de zichtbare stralen waar als licht, de onzichtbare infrarode stralen als warmte. Maar de schadelijke, onzichtbare Uv-stralen bereiken ook de aarde.

Wat maakt Uv-straling gevaarlijk

Iedereen die ooit zonnebrand heeft gehad, heeft de negatieve effecten van Uv-straling gevoeld. Als je lange tijd zonder bescherming aan direct zonlicht wordt blootgesteld, reageert je huid op een typische manier: ze wordt rood, jeukt en doet pijn. Dat komt doordat de Uv-stralen de huid binnendringen. Dit brengt onder andere een sterke bloedcirculatie op gang. Bovendien produceert de huid melanine. Dit is een pigment dat de cellen moet beschermen tegen de schadelijke Uv-straling. Dat is waarom de huid bruin wordt.

Afhankelijk van hoe sterk de straling was, ontstaan echte brandwonden met blaarvorming en afschilfering van de huid. Het verraderlijkste van zonnebrand is dat het altijd enkele uren na het zonnebaden optreedt. Er zijn echter niet alleen onmiddellijke reacties van de huid op Uv-straling, maar ook reacties die pas jaren later optreden: Als je te veel tijd in de zon doorbrengt, veroudert je huid sneller. In het slechtste geval kan het zelfs leiden tot huidkanker.

Zonnebrandcrème en Uv-kleding

Deze producten werden al uitgebreid getest. Met een speciale lamp lieten ze Uv-stralen los op verschillende stoffen. Ze plaatsten Uv-papier onder deze stoffen. Door de verkleuring van het papier konden ze zien hoeveel van de gevaarlijke Uv-straling was doorgelaten en welke van de stoffen de beste bescherming bood. Uit de resultaten blijkt dat speciale Uv-kleding het doeltreffendst is.

Als je in de zomer echter geen zin heeft om een Uv-kleding te dragen, kun je ook een zonnebrandcrème gebruiken. En dat zou je ook moeten doen! Hoe hoger de zonbeschermingsfactor, hoe beter je beschermd bent tegen Uv-stralen en de schadelijke invloeden ervan. De beste beschermingsfactor zal ook afhangen van je huidtype. Hoe bleker je huid, hoe hoger de beschermingsfactor van de zonnecrème. Ga in geen geval langdurig in de zon zonder bescherming!

Ook interessant