Na de examens beginnen veel studenten aan die andere stressperiode in hun leven: rijlessen. Het is de weg naar meer vrijheid, maar ook een grote bron van stress – niet in het minst bij hun ouders. In België kan je nog steeds leren rijden met een familielid, maar toch is het aan te raden rijlessen te volgen via een erkende rijschool. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden. Welke dat zijn, lees je hier! 

Mee met de tijd

We willen niets beweren over jouw rijstijl, maar kan je met je hand op het hart zweren dat je op de hoogte bent van alle huidige verkeersregels én je weet hoe je rijtechnieken het best aanbrengt? Een rijschool dus wel: ze biedt gestructureerde en professionele rijlessen aan. Dit betekent dat je de juiste kennis en vaardigheden opdoet om veilig en zelfverzekerd achter het stuur te zitten. De instructeurs weten precies hoe ze de rijvaardigheden moeten overbrengen en hoe ze hun leerlingen kunnen voorbereiden op het rijexamen.

Daarnaast is er ook nog de emo-factor. Als ouder zit je toch soms met dichtgeknepen billen in de wagen als zoon- of dochterlief voor het eerst de baan op gaat. Erkende rij-instructeurs hebben dat probleem niet en blijven zelf in de meest benarde situaties kalm. De extra rem aan de passagierskant van instructiewagen helpt ook wel, natuurlijk. 

Geslaagd!

Een ander voordeel van rijlessen bij een rijschool is dat je écht meer kans hebt om te slagen voor je rijexamen. Rijscholen bieden gewoon meer praktijkervaring en feedback dan wanneer je alleen met een familielid of vriend zou rijden. De tips die ze geven zijn ook toegepast op het examen. Daarnaast begeleiden de instructeurs leerlingen ook door het rijexamenproces en weten ze precies wat er wordt verwacht. 

Rijden in de stad

Als je in een grote stad woont, is het nog slimmer om via een rijschool te leren rijden. Veel rijscholen specialiseren zich hierin. Een rijschool in Antwerpen zal extra focussen op rijden in druk verkeer, op plaatsen met veel voetgangers, in spitsuren… Bovendien kennen de instructeurs de meest efficiënte routes om door de stad te navigeren, zodat je tijdens het rijexamen niet verdwaalt.

Rijlessen volgen kan echt helpen om een zelfverzekerde toekomstige chauffeur te krijgen. Veel mensen vinden autorijden stressvol of beangstigend, vooral als ze nog niet veel ervaring hebben. Met een rijschool krijg je vertrouwen in je eigen rijvaardigheden en leer je beter omgaan met stressvolle situaties op de weg. En de ouders, die hoeven niet door de stress van de begeleiding! 

Ook interessant