Hoe vier jij je vakantie in schitterend Toscane?

Toscane staat bekend om haar glooiende, groen-gele lappendeken, kleine Etruskische stadjes op heuvels en overheerlijk eten en drinken. Het is een fijne vakantieplek met voor ieder wat wils. Cultuur en historie, sport en spel, winkelen en relaxen. Het klimaat is weldadig. Op welke manier vier jij er je onvergetelijke vakantie?

Toscane als kampeer-walhalla

Voor backpackers met een tentje, hippe avonturiers in Volkswagenbusjes en vakantiegangers die de caravan meenemen is Toscane een walhalla. De vele campings zijn meestal op de mooist denkbare plekken gesitueerd, waar het uitzicht adembenemend is. Onder de cipressen en pijnbomen geniet je er van de lokale wijnen, pasta, het in Nederland intussen ook bekende Birra Moretti en natuurlijk zo nu en dan een stuk pizza. Is er geen restaurant op de camping, dan bevindt dat zich wel op loopafstand. Elk dorpje heeft een barretje waar je voor een enkele euro een espresso scoort. Het leven is goed hier!

Vakantiehuisjes

Omdat hier zo veel te zien en te doen is, vind je via allerlei websites duizenden vakantiehuisjes in deze sprookjesachtige regio – het ene nog pittoresker dan het andere. Het zijn goed geoutilleerde vakantiewoningen met altijd wel een plekje om tot ’s avonds laat buiten te zitten. Wanneer je een huisje huurt en het vliegtuig pakt, is het wel raadzaam een huurauto in je budget op te nemen. Dan zie je zo veel mogelijk verrassende plekken, zoals San Gimignano, Monteriggioni, Arezzo en wie weet het eiland Elba.

Een stedentrip is ook een idee!

De twee bekendste steden van Toscane zijn Firenze (Florence) en Pisa. Beide hebben een rijke historie en lenen zich prima voor een lang weekend. Dat je hier dus een keer terugkeert voor enkele dagen in plaats van een middagje tijdens je vakantie, is logisch. Vlieg dan op Pisa, want tickets naar deze luchthaven – Galileo Galilei geheten – zijn beduidend goedkoper dan die richting Firenze. Vanuit Pisa ben je met een uurtje met de trein in de renaissancestad, dus je kunt ze prima combineren. Een andere aanrader is het stadje Lucca, op zo’n twintig minuten van Pisa.

Eten en drinken

Voor de fijnproevers: het eten is hier traditioneel, betaalbaar en niet te versmaden. De Italiaanse keuken wordt wel la cucina povera genoemd, de arme keuken. Maar dat zou je bepaald niet zeggen wanneer je een bord pasta met gedroogde paddenstoelen (pici ai funghi porcini), een broodsalade (panzanella) of een simpel stuk geroosterd brood met tomaat, basilicum en olijfolie (bruschetta) eet: je weet niet wat je proeft. Je voelt je de koning te rijk in schitterend Toscane!

Ook interessant