Waar moet je zeker op letten bij het leasen van je auto?
Autoleasing of autoverhuur wordt steeds populairder. Het kopen van een nieuwe auto, vooral een elektrische auto, is een grote investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren en formules waarmee we de kosten van een nieuwe auto kunnen spreiden. Een optie die de laatste jaren in de belangstelling staat, is autoleasing. Voordat je definitief beslist, is het beste om zoveel mogelijk te weten te komen over de voorwaarden en mogelijkheden van autoleasing. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten om de juiste keuze te maken?
Autoleasing: Privé of zakelijk leasen?
Gelukkig is de tijd dat huurauto’s alleen voor zzp’ers waren gereserveerd voorbij. Autoverhuur is nu ook beschikbaar voor privégebruik. Vandaag is er voor iedereen een haalbaar leasecontract, aangepast aan zijn of haar wensen. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere bestuurders chauffeurs.
Auto leasen met een standaard contract
De looptijd van een autoverhuurcontract varieert van twee tot maximaal vijf jaar. Naast deze standaardcontracten is recent ook een korte leasingformule op korte termijn ontwikkeld. Daardoor kunnen particulieren nu zelfs een auto leasen voor een beperkte tijd. Tot voor kort was autoverhuur vooral voor zzp’ers, of zij die in de nieuwste auto’s wilden rijden. Wie wil besparen op zijn mobiliteit en dus zeker op zijn auto wilt besparen, kan nu zelfs een recente tweedehandswagen leasen.
Operationele of financial leasing?
Voor autoleasing moeten we onderscheid maken tussen operationele en financiële leasing. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij economisch eigenaar van de auto. In dit geval betaalt het bedrijf dus ook wegenbelasting en verzekeringspremies. Kies je toch voor financiële leasing? Dan wordt de persoon die de auto bestuurt ook de economische eigenaar. In dat geval betaal je naast de wegenbelasting en verzekering ook alle andere belastingen en toeslagen zelf.
Meerdere mogelijkheden bij operationele leasing
Wat operationele leasing gaat zijn er meerdere formules mogelijk. Bij volledige operationele leasing worden alle kosten gedragen door de leasingmaatschappij. Een netto operationele leasing is een andere optie, waarbij de kosten van onderhoud en reparatie en bijvoorbeeld de aanschaf van winterbanden voor rekening van de klant komen.
Zo lease je een auto
Je kunt je toekomstige auto dus ook zakelijk leasen. Deze formule is afgestemd op zelfstandigen of voor auto’s geleased worden door je werkgever. Hij zorgt dan voor een auto uit zijn eigen wagenpark of een van een leasingbedrijf. Commerciële leasing zijn meestal afhankelijk van de voorwaarden van het bedrijf waar je werkt. In dit geval is het aantal merken, modellen, uitvoeringen en prijzen beperkt. Bij zo een zakelijke leasing kan zowel je werkgever of jezelf ingeval je een zelfstandige bent, de kosten van het leasen aftrekken van je belasting. Of je in dit geval ook in je vrije tijd gebruik mag maken van zakelijke geleasede auto, hangt grotendeels af van de door je werkgever vastgestelde huurformule.
Conclusie
Autoleasing is niet altijd de goedkoopste oplossing voor het aanschaffen van een nieuwe of een jonge tweedehands auto. Toch kan het voor velen interessant zijn. Maar weinig mensen kunnen hun nieuwe auto contant betalen. De meesten sluiten nog steeds een autolening af bij de aankoop van een nieuwe auto. Een auto leasen is dus nog steeds het overwegen waard. Bespreek de opties met je vertrouwde bankier en autoverkoper voordat je een definitieve beslissing neemt. Er is altijd wel een formule die bij je financiële mogelijkheden past en aan je verwachtingen voldoet.